Wednesday, January 29, 2014

Lite bakgrund

Jag måste skriva lite bakgrund för att ni ska veta lite vad som hänt för att ha förståelse för var vår familj står idag. Det är sjukt mycket som hänt men ska försöka få ner 5 års historia i en hyffsat kort text. Var ödmjuk med att jag skriver hastigt och kommer hoppa en heldel och kommer inte gå ner på djupet i något direkt.
När jag och min sambo träffades var vi båda riktigt bra på att spendera våra löner. Jag kommer inte prata så mycket om min sambo men vi var lika på den punkten fast jag var väl då lite värre. När lönen kom så betalade jag alltid alla räkningar så klart men efter det när man var safe så vare dags att gula lönen. Vissa månader kunde jag vara ganska duktig och märkte med en vecka kvar till nästa lön så kunde jag kanske ha 3000 SEK kvar på kontot...hehe PARTYTIME!!! Jag såg verkligen till att spendera upp dem tills nästa lön kom. Om det inte var fest så kunde jag lika gärna slänga in en rad på stryktipset för ett par tusen. Detta skedde utan att jag en brydde mig, visst tråkigt när man inte vann stålar men vafan ny lön kom in och jag var lika glad iallafall.

Sådär rullade det på...men under denna tid som varade i säkert 3-4 år så drog jag aldrig på mig någon skuld av något slag. Jag gillade bara att ha kul för pengarna helt enkelt men jag satt mig aldrig i klistret.


Alltid bott innanför tullarna i Stockholm i olika andrahanslägenheter och jag trivdes väldigt bra med pulsen som är inne i stan.

Men man blir ju äldre...och smartare...


Efter några år när jag och min sambo verkligen förstod att vi hittat varandras livskamrat så var det ju dags att slippa bo i andrahand och i ovisheten om när man skulle behöva flytta nästa gång. Så vi började kolla på att köpa lägenhet.


Hoooooolyshit! det är dyrt att bo innanför tullarna. Visst man körde några sköna glädjekalkyler på bankernas hemsidor för att se vad månadskostnaden skulle bli vid olika belopp och räntor och jag alltså lån på 3 miljoner skulle ju fungera heltklart vi är ju två personer med hyffsade löner. Räcker ju med att sluta spela på spel för 5-6000 SEK i månaden så är det ju lungt.

Men sen var det ju det där att det behövdes en jädra kontantinsats...Hmm...luktar utmaning.


Men då, när vi satt tillsammans i vår lägenhet på södermalm så hände det något. Vi satt i soffan med massa olika kalkyler soffan och båda tänkte på samma sak. Varför i helvete har man inte sparat några pengar under alla dessa år.

Det var dags för förändring och visst det blev det radikalt...

Vi loggade in på våra banker och skrev ut senaste halvårets kontantköp och började analysera( ja man grät blod). Det var så mycket skit vi hade köpt och kollade man i vår lägenhet så märktes det ju inte direkt att vi spenderat pengar hehe, den ekade ganska tomt.

Snabbt letade vi upp ett nytt boende utanför tullarna för att sänka den tunga posten på fasta utgifter. Efter det sa vi upp alla fasta utgifter som man inte behöver för att överleva(prenumerationer, extra tv kaneler etc etc). sedan var det dags att sluta spendera. 

Med våra nya uppsättning kunde vi spara cirka 20 000 SEK i månaden. vi kunde inprincip leva på en lön. Så körde vi på ett år och vi hade lite mer än det sparande (extrajobb och lite andra roliga slantar trillade in)

Så efter ett år hade vi cirka 240 000 SEK i kontanter.

Men 240 000 SEK var för lite...


Vi hittade en lägenhet precis utanför stan av en ren slump faktiskt...min sambo var ute och gick och såg i ett skyltfönster om en kommande försäljning av ett nybygge. Hon bokade lägenheten, vi hade två veckor på oss att bestämma oss. 

Jag kom hem från jobbet och vi satt oss ned med massa broschyrer om lägenheten etc. Jag älskade lägenheten! visst det var ju bara bilder och än så länge var det bara en grushög där det blivande huset skulle stå.


427 500 SEK var vi tvugna att ha i kontantinsats för att köpa denna lilla lägenhet på 54KVM med frontläge mot mälaren och södermalm.


Men det bästa med detta var att vi behövde inte betala kontantinsatsen förän tillträdesdagen såklart. Vi kalkylerade igen och såg att vi kan bannemig hinna spara ihop detta i tid.

Vi fick lånelöfte från banken men farsan var tvungen att gå in som borgenär då vi faktiskt inte hade alla pengar ännu.


YES!!! vi köpte lägenheten och nu var det bara till och vänta ett och ett halv år typ:)Sambon blev gravid...Snacka om att man blev glad, rädd och allt på samma gång:) Underbar/läskig känsla på något sätt med första barnet.

Så har man köpt en lägenhet på 54 KVM hehe, perfekt!;)


9 månader senare föds vår son, helt underbar! allt gick bra:)

och nu har vi också bott i lägenheten hmm...gissar på 3 månader ungefär.

allt flyter på bra och är kalas.


Jag är en hemnetknarkare. Älskar att bara surfa runt och kika på alla nya objekt som kommer ut.

Nu är vi i slutet på 2013 och jag hittar ett hus. Sambon vill att vi åker och kollar. Vi gör det och efter visningen är vi förälskade i huset.


Utmaning igen...


Allt går så jädra fort hehe, vi flyttade in i vår lägenhet april 2013 och nu ska vi köpa hus med inflyttning tidigt i 2014...helt galet!

Men vi slog till:)


Vi hade allt klart med banken och köpte huset och la sedan ut vår lägenhet till försäljning.
Lägenheten såldes direkt på första visningen. det vart en het budgivning men till slut ringde mäklaren och vi fick en chockhöjning från en helt ny budgivare och ett bud som vi inte kunna tacka nej till. Personen hade dessutom möjlighet att flytta in när vi ville och kunde skriva papper direkt samma kväll.

Allt klart vi gick nästan 600 000 SEK plus (Brutto) på försäljningen.

Vi har då ägt lägenheten under uppbyggnaden i nästan 1.5 år och sedan bott i den i cirka 8 månader. 


Vi har köpt ett hus nära våra föräldrar med närhet till mälarens vatten och huset är 100KVM större än vår
lägenhet och var cirka 1 miljon billgare att köpa:)Sådär nu har jag dragit en liten bakgrundshistoria kring lite som hänt. Har full förståelse för att detta var en pina att läsa då jag bara skrev på det som jag fick upp i huvudet i vår resa dessa år.

Vi har inte flyttade in i huset ännu men det är snart dags:)

känns väldigt spännande. Vi kan också på denna korta med jobbiga resa titulera oss som miljonärer hehe.
Har faktiskt lite över 1 miljon i kontanta medel med vi kommer slänga in hela 25% in i nya huset så vi blir av med topplånet också.

Sedan är det lagfartskostnader, "nya pantbrev", mäklararvode etc etc.

Så vid inflyttningen kommer det mesta av pengarna ha gått åt. Cirka 700 000 stoppar vi in i huset.Nej nu slutar jag. Rörigt med ett första inlägg. Hoppas ni fått en bild och att ni kommer läsa vidare på min blogg. Jag kommer berätta massa ekonomiska tips och andra saker om vår vardag som kan vara till nytta för andra som har varit i vår situation och som vill börja tänka mer ekonomiskt. Man måste offra saker för att få saker, bra lärdom.


Framledes blir inläggen kortare;) 


ha en bra dag!


2 comments:

  1. Grymt bra att lyckas spara så pass mycket på den korta tiden! Håller själv på och kämpar med kontantinsats för att kunna flytta hemifrån. Underlättar att jag ska köpa tillsammans med tjejen går ihop och sparar varsin del av kontantinsatsen!

    ReplyDelete